Å takle “hyperinflasjon” frontalt – hvorfor det er viktig å ha åpne samtaler om delt risiko | ECA

Dec 22, 2022 | Diverse


Å takle

Rob Driscoll, ECA Director of Legal & Business, forklarer hvorfor åpne samtaler med klienter om delt risiko har blitt avgjørende når vi prøver å takle “hyperinflasjon” direkte.

I mai i år kunngjorde Bank of England at inflasjonen hadde økt til 7 prosent – ​​det høyeste nivået på 30 år. Banken hevet renten, med en advarsel om at vi bør forvente 10 prosent inflasjon før slutten av året.

I mellomtiden kunngjorde British Land også i mai at de forventer at anbudsprisveksten vil nå 10 prosent. Samtidig fremhevet Landsec at deres tier én-entreprenører økte sine anbudsmarginer med opptil 9 prosent på prosjekttilbud.

Imidlertid er det mange i vår bransje som føler at disse tallene ikke gjenspeiler realiteten med å koste produkter for byggeprosjekter. De siste tallene setter inflasjonsraten i byggebransjen nærmere 25 prosent, noe som går mot “hyperinflasjon”.

Bransjebekymringer

Tall fra den siste undersøkelsen blant medlemmer av Electrical Distributors’ Association (EDA) peker på stigende produktkostnader som en av deres største bekymringer, med prisøkninger forsterket av fortsatte leveringsforsinkelser. Sistnevnte har nylig blitt et mer alvorlig problem ettersom nedstengninger i Kina fortsetter på toppen av klemmen, forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina, på den globale varebevegelsen.

Kompetent bemanning er også et annet bekymringsområde for elektroentreprenørsektoren. Selv om JIB National Collective Agreement er på plass for å bidra til å stabilisere lønnsratene, reduserer ikke dette kostnadsveksten for ansettelsesbyråer eller selvstendig næringsdrivende elektrikere. Dette er noe flere prosjekter gjør ettersom antallet kvalifisert personell i vårt felt fortsatt er tett presset.

Men selv uten å øke lønnssatsene, står arbeidsgivere overfor ekstra kostnader for NI og yrkesansvarsforsikring (PII) samt omvendt belastende moms som påvirker kontantstrømmen. For eiere av alle størrelser av virksomheter er dette en tid med enestående utfordringer. Men fordi mange av vår industris problemer merkes over hele økonomien, har dette i det minste et høyt statlig oppmerksomhet.

Ærlige og åpne samtaler

Mange elektrofagfolk vil vurdere hva de kan gjøre for å ri ut denne bølgen av hyperinflasjon. Det viktigste steget er å fokusere på å redusere risiko. Dette bør begynne tidlig, i anbudsfasen. Hvis produsenter og grossister fastsetter prisene på nytt på ukentlig basis, og en kontrakt kan være over en periode på to år, tar en entreprenør som fastsetter prisene sine til eller til og med i nærheten av dagens priser en betydelig sjanse.

Den beste tilnærmingen er å snakke åpent med kundene dine. Det kan være en vanskelig samtale, men det er bedre å si: “Vi kan ikke opprettholde prisene som er faste i dag i ni til atten måneder”, enn å ta et betydelig tap om et år.

Å dele risikoen med kunder når dette nivået av inflasjon ikke har vært sett på flere tiår er bedre for begge parter, og dette er hva smarte entreprenører allerede ønsker å gjøre.

Det er allerede muligheter for å sette opp denne avtaleformen i for eksempel JCT-kontrakten. Prisene kan indekseres til Building Costs Information Service fra RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors). Kontrakten kan da redegjøre for svingninger i kostnadene for produkter og arbeidskraft (eller til og med endringer i lovgivning).

Indekskoblingskontrakter er normalt i anleggsadministrasjonsverdenen, der forretningsrelasjoner har en tendens til å være over mange år og mer strategiske enn i de fleste ordinære konstruksjoner. Det er imidlertid ingen enestående grunn til at vi ikke kan gjenopplive denne praksisen fra 1970- og 1980-tallet i vår sektor.

Unngå å kjøpe inn problemer

Det viktigste budskapet til entreprenører er å ikke la seg friste til å kjøpe seg inn i problemer for fremtiden. Byggebransjen opplever for tiden et høyt arbeidsnivå, med mange bransjeøkonomer som sier at vi er over pre-pandemiske aktivitetsnivåer. Dette betyr at det er relativt enkelt å avslå arbeid for kunder som ikke er villig til å engasjere seg i risikoen for høyere priser.

Men når aktivitetsnivået avtar, kan det være fristende å prise prosjekter til dagens kostnader for å holde arbeidet i virksomhetens pipeline. Problemet med denne tilnærmingen er at hyperinflasjon raskt vil utslette enhver fortjenestemargin, eller enda verre.

Regjeringene i Wales, Nord-Irland og Irland har erkjent problemet med raskt økende kostnader. Som store kunder i byggesektoren har de allerede utstedt “Del risikoen”-veiledning for å jobbe med byggesektoren. I England har regjeringen ennå ikke vedtatt en slik politikk, selv om den potensielle effekten av økende byggekostnader på prosjekter som HS2 har blitt notert av Public Accounts Committee.

For å få mer informasjon om ECA-medlemskap, klikk herKilde

Solenergi |  Ekspert elektrisk blogg

Solenergi | Ekspert elektrisk blogg

24. mars 2023 Solcellepaneler er ikke bare for store eiendommer nå. Enten du er ute etter å gå utenfor nettet, ønsker å gi eiendommen din backup elektriske muligheter, eller bare ønsker å betale mindre (og muligens tjene penger) for strømregningene dine,...