Hva er energiregningen din?” – Schneider Electric gir tips om hvordan du kan takle energikrisen

May 7, 2023 | Diverse


Hva er energiregningen din?

David Williams, VP for Transactional Business UK & Ireland hos Schneider Electric, ser på årsakene til at vi må se nærmere hjemmet hvis vi skal slå energikrisen i år.

Fra politisk uro til en uberegnelig økonomi, nyere overskrifter kan gjøre det lett å glemme at Storbritannia fortsatt er et usedvanlig driftig land. Men etter et tøft tiår på verdensscenen, rangerer den fortsatt på fjerdeplass på Global Innovation Index og leder Europa når det gjelder myk makt, bak bare USA over hele verden.

Et område der Storbritannia går i spissen for innovasjon er hjemmeenergi. Investorer pløyde over 1,5 milliarder dollar inn i britiske energiteknologibedrifter i 2021, mens så mange som 489 britiske oppstartsbedrifter fokuserte innsatsen på å bygge nye verktøy for å hjelpe oss med overgangen mot en fremtid med netto null.

Rekordhøye energipriser og samtidige fremskritt innen energisparende teknologier har også gjort “hva er energiregningen din?” en del av den daglige britiske samtalen. Nå vet alle nøyaktig hvor mye de betaler, hva de betaler for og hvor pengene deres går.

Energiselskaper og aktivister har ventet på dette gylne øyeblikket, der hver eneste forbruker legger merke til energien de bruker og lager. Men ettersom verden ser ut til å gå glipp av det høyt hyllede klimamålet på 1,5 °C, må energifremgangen i Storbritannia ikke avta. Vi må utnytte forbrukernes nye energibevissthet og ta effektive skritt for å implementere effektivitet på tvers av alle bygninger og hjem.

Så, la oss ta en titt på hvordan energi utviklet seg gjennom det siste året og hvordan vi kan gå videre for å takle de doble energikrisene med skyhøye regninger og klimaendringer.

Energy’s annus horribilis

Denne tiden i fjor tok samtaler på tvers av middagsbord, puber og styrerom ofte fortsatt opp covid-19-pandemien og dens innvirkning på mangel på arbeidskraft og økonomien. Men nå er forbrukere og organisasjoner helt fokusert på å navigere i energikrisen og en overgang til grønnere, mer pålitelig kraft. Tross alt, hvem hadde trodd at vi skulle møte energiutbrudd i denne moderne verden?

Som et resultat tar huseiere energieffektivisering langt mer alvorlig. De vil ha større kontroll over energibruken og regningene, og innser at selv små atferdsendringer kan gi store kostnadsbesparende gevinster. Dette kommer ettersom boliger i England og Wales bare oppnådde en gjennomsnittlig energieffektivitetsvurdering i 2022 på band D, noe som betyr at boligmassen i Storbritannia fortsatt er noen av de minst effektive i Europa.

Heldigvis er forbedring i horisonten. Mange eiendomsutviklere som bygger nye boliger går nå over til en “stoff først”-tilnærming. Dette betyr ikke at huseiere trenger å totalrenovere hjemmene sine, men stoff først er langt mer effektivt enn å stole på installasjoner etter konstruksjon, som solcellepaneler eller energisparende lyspærer, for å redusere grunnleggende ineffektivitet.

I tillegg setter den britiske regjeringen retningslinjer på plass for å gjøre det enklere for dagligdagse huseiere å få mer kontroll over energien sin. Eksempler inkluderer Home Upgrade Grant og Social Housing Decarbonisation Fund, som har 1,8 milliarder pund i finansiering rettet mot lavinntektshusholdninger. Så, hva mer kan vi gjøre i 2023?

Navigerer året fremover

Dessverre betyr energikrisen, kombinert med større inflasjon og en verdensomspennende resesjon, at 2023/24 er satt til å bli en spesielt tøff periode for britiske statsborgere. Så det er opp til industriledere i energimarkedet å fremme håp og positivitet, og hjelpe huseiere å innse at dette er en ny mulighet til å spare energi, penger og til og med planeten.

Men sårbare familier trenger svar i dag. Så støtten må gå utover kostbar ettermontering eller elektrifisering, og i stedet mot å utdanne energibrukere om hvordan de kan få det beste ut av verktøyene de allerede har, for eksempel tilkoblet varme og energistyring i hjemmet. Ledere i energibransjen må tilby energifrihet for alle – fra nybygg til karaktereiendommer, høyinntektshusholdninger til lavinntektshusholdninger.

Dette trenger ikke å innebære å umiddelbart bringe hver bygning mot netto null heller. I den nåværende energikrisen, hvor hvert pund, hver krone og kilowatt teller, må vi fokusere på umiddelbare inkrementelle forbedringer som gir samtidige fordeler for både veskene våre og planeten vår.

Så, hva er de rimelige strategiene med høy effekt som huseiere kan bruke for å oppgradere sin energistyring nå og i fremtiden?

Topp tips for å spare energi

Først ut er smarte målere, kanskje den enkleste, mest tilgjengelige energisparende installasjonen av alle. I likhet med tradisjonelle målere måler de energibruk som gass og elektrisitet. Men mens de automatisk sender denne informasjonen til en huseiers leverandør, viser de også i sanntid hvor mye energi som brukes og hvor mye det koster. Deretter, ved å overvåke disse dataene, kan energibrukere justere sine strømforbruksvaner for å redusere regningene og karbonfotavtrykket. Og ettersom den britiske regjeringen har krevd at energileverandører i England, Skottland og Wales skal levere smartmålere til kundene sine, kan huseiere ordne med installasjon av smartmålere gratis.

I mellomtiden tilbyr fremveksten av varmepumper et gjennombrudd for å varme opp bygninger mer effektivt. Disse fungerer ved å trekke ut varme fra luften utenfor eller fra bakken og pumpe den inn i boligen. En typisk luftvarmepumpe har en gjennomsnittlig effektivitet på 300 %, noe som betyr at den produserer tre enheter energi for hver enhet den absorberer. Til sammenligning kan moderne gasskjeler bare nå en hastighet på 94%. I mange tilfeller kan en varmepumpe erstatte en kjele helt og gi alt varmtvann og oppvarming en huseier trenger.

Fremtiden for bærekraftig hjemme

Det er derfor ikke rart at det internasjonale energibyrået (IEA) i sin første globale vurdering av varmepumper nylig har konkludert med at de er “den sentrale teknologien i den globale overgangen til sikker og bærekraftig oppvarming”. Den britiske regjeringen tilbyr igjen økonomisk støtte, denne gangen gjennom Boiler Upgrade Scheme, som kan gi huseiere tilgang til tilskudd eller rentefrie lån til en varmepumpe.

Denne “hjem-til-hjem”-endringen, aktivert av individuelle forbedringer, er et viktig første skritt i vår kollektive netto-null-overgang. Det krever imidlertid også ressurser, og tid, som vi egentlig ikke har. I stedet for en nærsynt mentalitet, må vi kanskje også vedta en felles strategi der vi takler problemet sammen. Det er her smarte mikronett kommer inn.

Vi kan transformere måten vi forbruker, produserer og lagrer energi på ved å samle lokalsamfunn til deres egne mikronett, der generering, bruk og lagring av fornybar energi deles mellom en gruppe hjem. Grid-programvare overvåker alle nettverkets forskjellige elementer, som solcellepaneler, varmepumper og til og med lading av elektriske kjøretøy, for å håndtere alle topper og bunner på hele området og redusere avhengigheten av det nasjonale nettet.

Etter år med planlegging begynner mikronettsamfunn endelig å dukke opp. Water Lilies, en utvikling med 33 boliger i Bristol, regnes som Storbritannias første “husholdningsmikronett med batterilagring”. Boligene deler et integrert energiproduksjons- og styringssystem og et batteri i nettskala, noe som resulterer i en ‘A’-klassifisering for energieffektivitet og en netto-null boligmodell som med suksess kan tas i bruk over hele landet og verden.

Faktisk er større mikronettutbygginger, som Bridport Cohousings 53-hjemsprosjekt i Dorset, allerede i gang. Ved å bygge og ettermontere boliger på mikronett, kan vi i fellesskap utnytte spillvarme, redusere energitap gjennom overføringslinjer og nyte ultra-fjærende, nullutslippsstrømforsyninger.

Oppnå energifrihet

Ettersom strømregningene stiger til rekordhøye nivåer, er tiden borte da huseiere kunne skru på oppvarmingen uten å tenke på det, eller organisasjoner kunne svelge millioner av kilowatt. Nå krever noen bedrifter med høyt energiforbruk til og med offentlig støtte for å betale for strømkostnadene. Det gamle energilandskapet er i endring, så vi må endre måten vi engasjerer oss i det.

I stedet er det på tide for samfunnet å gå fra et tankesett med forbruk til prosumpsjon, der vi produserer like mye energi som vi bruker.

For å få flere detaljer om Schneider Electrics produktutvalg, klikk herKilde