Hva er rekkeviddeangst for elektriske kjøretøy

Apr 27, 2023 | Diverse


Hva er rekkeviddeangst for elektriske kjøretøy?

EV-rekkeviddeangst er frykten for å kjøre et elektrisk kjøretøy og gå tom for strøm, uten å kunne finne en ladestasjon i tide for å fylle på batteriet.

Ifølge en undersøkelse føler omtrent 30 prosent av potensielle elbilsjåfører i dag usikre på å kunne lade kjøretøyet når de trenger det.

Her er fem måter å redusere rekkeviddeangst for elektriske kjøretøy:

1. Kjøp det største batteriet. Når du kjøper ditt nye elektriske kjøretøy, kjøp modellen med det største batteriet du har råd til. Jo større batteri, jo større rekkevidde vil bilen ha. Selv om den rangerte rekkevidden er mye mer enn du tror du trenger, vil den gi ekstra margin når du reiser lange avstander, og redusere frekvensen av ladeøkter.

2. Sett batteriladingsindikatoren til “prosent” ikke “mile igjen”. Alle elektriske kjøretøy har en indikator som gir føreren en avlesning av batteriets nåværende ladetilstand. Denne skjermen har samme funksjon som drivstoffmåleren på et gass- eller dieseldrevet kjøretøy. Ved å stille inn måleren til å lese ut prosentandelen av gjenværende ladning, trenger ikke sjåføren hele tiden å bli minnet på det synkende antallet gjenværende mil før batteriet går tom for energi, noe som gjør bilen til en veldig dyr murstein. Å se prosentandelen av ladning er et mer kjent syn for de av oss som er vant til å se en nål som peker et sted mellom “E” og “F”.

3. Gjør det til en vane å lade regelmessig. Utbredelsen av bensinstasjoner har gjort sjåfører selvtilfredse med å holde styr på drivstoffnivået til kjøretøyene sine. Mange kjører rett og slett rundt uten å se på bensinmåleren før de merker at lampen for lavt drivstoff blinker. Siden EV-ladestasjoner ofte er få og langt mellom, kan en “lavt batteri”-indikator bli en skremmende hendelse. For å unngå denne situasjonen, gjør det til en vane å lade kjøretøyet ditt med jevne mellomrom, og med tilstrekkelig energi til å kjøre den forventede strekningen din med en feilmargin på 20 % til 30 %.

Flere artikler om elektrisk kjøretøyforsyningsutstyr (EVSE)

faq-elektriske-kjøretøyer

Vanlige spørsmål om elektriske kjøretøy

Kilde