Irus varmekontrollsystem: Prefektløsningen til Durham Universitys varmebehov

Dec 19, 2022 | Diverse


Irus varmekontrollsystem: Prefektløsningen til Durham Universitys varmebehov

Da studentrommene ved Durham University krevde en stoff-først-løsning for deres varmebehov, var teamet ved Prefect Controls til stede for å redde dagen. Vi finner ut mer.

Mount Oswald-studentboligen ved Durham University betjener John Snow College og det splitter nye South College. Det spesialbygde anlegget gir rom til 1000 studenter og tilbyr overnatting, fellesrom, velferdstilbud og kafébarer.

Det er et nytt universitetssenter med en 300-seters arrangementssal og musikkøvingsrom. Høgskolene deler et treningsstudio, et vaskeri, et tros- og stillerom, et dansestudio, øvingsrom og et flerbruksområde.

Arbeidet startet på prosjektområdet i 2018. Prosjektets verdi på det tidspunktet var rundt £75 millioner og det er utleid under en 50-årig OPS. Joint Venture Partnership av Campus Living Villages, Equitix og Interserve sendte inn vinnerbudet.

Kostnadsevaluering og design

Evaluering av kapitalkostnaden, driftskostnaden og servicekostnaden for enhver foreslått løsning var grunnleggende for levedyktigheten til budet. BSAP ble oppnevnt til å produsere et designkonsept for byggetjenester innenfor ordningen.

Martyn Harrison fra BSAP sier: «Vår filosofi er stoff først – noe som gjør bygningen termisk effektiv. DNAet vårt prøver å komme unna med så få byggetjenester vi kan. Å være medvirkende i de tidlige stadiene av designprosessen er så viktig for å sikre at bygningstjenester ikke er et tillegg, men grunnleggende for arkitektens opplegg.»

Han fortsetter: «Den største utfordringen vi står overfor er å innlemme beste praksis-løsninger samtidig som prosjektet blir rimelig. Å erkjenne at det er et rimelighetsproblem i alt vi gjør, er nøkkelen til å komme frem til riktig design.”

Der det er hensiktsmessig, vil BSAP gå inn for et helelektrisk system, og dette var tilfellet med Mount Oswald, som Martyn forklarer: «Noen innledende konsepter hadde blitt fremmet før kontrakten ble tildelt. En av dem involverte et fjernvarmenettverk fordi Durham University har erfaring med dette rundt eiendommen sin, og det var et ganske sterkt ønske om å gå den veien.

«Vi følte imidlertid ikke at det var den rette løsningen fordi det brukes mye energi til å varme og pumpe middels temperatur eller LTHW (Low Temperature Hot Water) gjennom enorme distribusjonsnettverk. Det er en kostbar øvelse, med pumper og kjeler som jobber hele tiden. Det varmer opp hele systemet, ikke bare etterspørselen som er der. Det er virkelig energiineffektivt. Det er systemtap også.

«Hele poenget er at det ikke er kostnadseffektivt, både når det gjelder kapitalkostnader (CAPEX) og driftskostnader (OPEX). Spørsmålet må stilles: ‘Hva er vitsen med denne infrastrukturen hvis det ikke er en varmebelastning inne i bygningen?’»

Han legger til: “Det er faktisk denne enorme tregheten i generelle distribusjonsnettverk som er en betydelig kostnad – bare for dusjing! Det var der vi pekte på energieffektivitetsproblemet. Etter vår mening var elektrisk oppvarming en bedre løsning. Hvis bygningen er termisk effektiv, er belastningen varmtvann – det er ikke hovedsakelig romoppvarmingen! Dette negerer behovet for et enormt dyrt å installere og vedlikeholde generelt distribusjonsnettverk.»

Den prefekte løsningen

For å kontrollere den elektriske oppvarmingen undersøkte BSAP hva som var tilgjengelig. Under samtaler med studentboligleverandører ble det bemerket at prefekt Irus ble nevnt flere ganger. Enkelheten og kostnadseffektiviteten til Irus var et stort trekkplaster.

Martyn sier: «Vi ble solgt på den først og fremst på grunn av dens samsvar med å redusere karbonbruken; energieffektivitet i form av kun å bruke varme når det er nødvendig; og det er en svært konkurransedyktig CAPEX/OPEX. Mange av de store ordningene ser på en 50-årig levetid – noe som betyr utskifting av all infrastrukturen til bygningstjenestene i årene 20-25.»

Faktisk var BSAP så imponert over Irus at de har installert et småskala system på sine nye kontorer i York, som Martyn forklarer: «Du ville forvente at et byggefirma hadde klimaanlegg, men vi valgte å la være. I stedet har vi destratifiseringsfans. Vi har mye luftbevegelse, vi åpner vinduene for ventilasjon, og vi har elektriske panelovner som løsning – disse styres av Irus. Sentralstyringen er et virkelig pluss, overvåking og kontrollerbarhet er enkel. Vi følte at hvis vi anbefaler et system til kunder, burde vi virkelig sette pengene våre der munnen er.»

Se en demonstrasjonsvideo fra Prefect Irus herKilde