KNX – hvordan fungerer det?

Dec 17, 2022 | Diverse


KNX – hvordan fungerer det?

KNX er nå akseptert som verdensomspennende standard for bolig- og bygningskontroll, men hvordan fungerer det? Paul Foulkes, visepresident for KNX UK Association, avslører alt.

For en generasjon siden kunne kontrollindustrien allerede se skriften på veggen – at det burde være en felles standard for kommunikasjon i den digitale verden. Til æren var de store aktørene raske til å handle, og forskjellige selskaper jobbet sammen for å samarbeide om et prosjekt som har vært til nytte for oss alle: utviklingen av KNX-standarden.

Vi har kommet langt siden den gang, med systemer basert på den åpne KNX kommunikasjonsprotokollen tilgjengelig for prosjekter av alle størrelser, hvor som helst i verden og over 500 produsenter om bord.

Kommunikasjon via ett språk

Den underliggende forutsetningen til KNX er at smarthus– og bygningsautomatisering ikke trenger å være vanskelig. Det krever ganske enkelt et system som fjerner alle problemene og ineffektivitetene ved å ha mange isolerte enheter ved å sikre at alle kan kommunisere via ett felles språk. Da betyr ikke hvilken type eller merke enhet du vil bruke lenger.

Du kan velge mellom tusenvis av enheter for å lage systemet du trenger. Denne valgfriheten har blitt viktig under den siste brikkemangelen, og understreker at det å ha mer enn én produsent av produktet du trenger betyr at en integrator fortsatt kan oppfylle planene for prosjektlevering.

Enten du vil kontrollere belysning, skodder, sikkerhetssystemer, energistyring, oppvarming, ventilasjon, klimaanlegg, signal- og overvåkingssystemer og videokontroll, kan alle disse funksjonene fungere sammen, med enheter fra forskjellige produsenter administrert av via den enkle KNX programvareverktøy med åpen kildekode.

KNX bringer alt sammen, fra lys og varme til sikkerhet og underholdning, med enheter som kommuniserer via databusskabel, RF eller internett i ryggraden (Powerline er til og med et alternativ). Dette vanlige digitale språket lar alt fra synlige veggpaneler, detektorer, lys og varmeovner til strømforsyninger, timere og brytere bak kulissene fungere i harmoni, og gir deg uendelige muligheter til å designe de riktige systemene for integrert kontroll og effektivitet.

KNX er ikke komplisert for profesjonelle

Integrering av KNX er ikke komplisert, og dybden og bredden av både produkter og støtte fra leverandører, forhandlere og opplæringsleverandører i Storbritannia gjør det til den logiske veien til mer lønnsomme smarte installasjoner.

Som en dyktig installatør har du allerede kjerneferdighetene du trenger for å designe et integrert system for kundene dine. Flere gode nyheter er at å velge KNX-automatiseringsplattformen ikke betyr at ledninger går til et stativ fra hver enhet (og det kan være hundrevis eller tusenvis av enheter).

I stedet kobler du ganske enkelt hver enhet til en enkelt datakabel som går rundt i bygningen og bærer alle signalene som trengs, legges til eller oppgraderes etter hvert som behovet oppstår. Hva med Wi-Fi spør du? Ja, Wi-Fi-enheter har en plass i smart kontroll, og kan være en del av en samlet KNX-løsning, det samme kan stemmestyring.

For større og kommersielle prosjekter vil bussmonterte gateway-enheter kommunisere med flere protokoller som DALI lysstyring og BACnet, noe som gir deg muligheten til å fortsette å bruke dem, men også integrere dem med det overordnede bygningskontrolløkosystemet ved å bruke KNX som den overordnede masteren. kontrollsystem. Med KNX kan alle tre kontrollnivåene aktiveres; fra felt til tilsyn.

Når det er sagt, kan KNX tilby all funksjonaliteten disse protokollene tilbyr. Du trenger å bli dyktig i å bruke ETS, programvareverktøyet for å konfigurere et KNX-system. Det, som de fleste programvareverktøy i dag, har blitt gradvis mer enkelt med årene, og den siste utgivelsen, ETS6, har et intuitivt visuelt grensesnitt og multi-prosjektstyringsmuligheter som matcher måten du jobber på.

Det er trygt å basere din smarte installasjonsvirksomhet på KNX automatiseringsplattform. Programvaren oppdateres kontinuerlig for å dra nytte av nye teknologier og være i forkant av brukernes cybersikkerhetsproblemer, men er alltid kompatibel med langsiktige eksisterende produkter og installasjoner.

Vinne kunder for livet

En KNX-kunde kan være din kunde for livet. En installasjon basert på KNX-standarden er fremtidssikret – ingenting vil noen gang være overflødig. Når du legger til nye enheter og funksjoner for dem over flere tiår, vil bakoverkompatibilitet alltid garanteres av KNX-produktsertifiseringsprosessen.

Hver enhet på nettverket, uansett hvor gammel, vil fortsatt fungere sammen med sine nyere naboer – ellers vil ikke nykommerne oppnå KNX-sertifisering. I et nøtteskall er det fordi så mye av intelligensen er distribuert til enhetsnivå. En annen fordel med det er at det ikke er noen stor, dyr og dominerende kontroller i sentrum som kan krasje og kollapse hele systemet. Hvis en individuell enhet skulle svikte, erstatter du den og oppdaterer installasjonen ved hjelp av prosjektets ETS-programvarefil.

Hva betyr det i praksis?

Du kan enkelt tilpasse, oppdatere og utvide et system. Sammenlign dette med proprietære systemer, der enheter kan pensjoneres og forlates i en programvareødemark, og du må forklare kunden hvorfor deres ønske om å utvide eller oppgradere systemet vil medføre store utgifter og forstyrrelser.

Med KNX som plattformen for ditt smarte byggeprosjekt har du alltid ansvaret – nå og i fremtiden.

For å lære mer om KNX-opplæring og støtte fra KNX UK, klikk herKilde