Kortsiktige løsninger på hvordan du bruker smarthusteknologi for å spare energi og penger i Europa

Oct 8, 2022 | Smarthus


Europa har gått inn i en energikrise og prisene på elektrisitet og gass skyter i været. Priser på €1/kWh og €3,40 per m³ gass er ikke uvanlig. Folk henvender seg til vennene sine i Home Assistant-fellesskapet og ber om hjelp til hvordan de kan spare energi. Med vinteren rundt hjørnet ønsker de en løsning som de kan bruke før det blir skikkelig kaldt.

Målet med dette innlegget er å gi en oversikt over ting europeere kan gjøre for å begynne å spare energi og penger i dag – selv om de leier en bolig. Fokus er på boliger som bruker radiatorer og kjele koblet til termostat.

Oppvarming er et komplisert tema, og du vil sannsynligvis fortsatt ha spørsmål etter å ha lest dette innlegget. Ikke nøl med å bli med i Home Assistant-fellesskapet for å diskutere hvordan du kan spare energi (sørg for å søke før du stiller et spørsmål). Bli med oss ​​i forumene i energikategorien eller kom og heng i #energikanalen på vår Discord chat-server.

Ta kontroll over oppvarmingen din

Mesteparten av energibruken går til å varme opp huset om vinteren.

Gass er mer effektivt enn strøm for å varme opp huset ditt, med mindre du har varmepumpe. Så ikke slå av gassoppvarmingen og bytt den ut med en elektrisk varmeovn, da det vil koste deg mye mer penger.

Det er to måter å spare energi på med oppvarming. Den første tilnærmingen er å investere i mer effektiv teknologi for å generere varme og forbedre hjemmets isolasjon for å holde seg varm. Ting som å skaffe varmepumpe, forbedre isolasjonen og få tykkere vinduer. Disse tingene er ikke oppnåelige før vinteren starter, så de er utenfor dette innlegget.

Den andre måten å spare energi på er å bruke mindre av den. Myndigheter har rådet til å senke den generelle temperaturen i hjemmet ditt, men å sette temperaturen for lav kan bli litt for kaldt. I stedet kan du bli smartere på hvordan du varmer opp hjemmet ditt ved å installere smarte termostater, temperatursensorer og termostatiske radiatorventiler (TRV).

Bilde av en Shelly TRV

Smarte termostater

En termostat fungerer ved å måle temperaturen. Hvis den aktuelle temperaturen er under måltemperaturen som er satt av brukeren, slår den på varmen til boligen har riktig temperatur.

Hvis du leier hjemmet ditt, kan du hoppe over denne delen, da oppgradering av en termostat vanligvis ikke er et alternativ.

Måten en termostat kan hjelpe deg med å spare mest energi på er ved å kontrollere kjelen, og gjerne kjeletemperaturen. Oppvarming av vannet er det som driver energibruken, så du vil ikke at kjelen skal varme opp vannet til en høyere temperatur enn nødvendig for å nå måltemperaturen.

Termostater måler temperaturen fra termostatenheten. Hvis termostaten henger på det siste stedet i hjemmet ditt som blir varmt, kan det hende at den varmer opp mer enn du trenger. En smart termostat kan hjelpe ved å la deg koble sammen ekstra temperatursensorer for å rapportere temperaturen i forskjellige rom i hjemmet ditt. Dette gjør at termostaten kan slå av varmen tidligere.

En ekstra bonusfunksjon ved en smart termostat med fjernkontroll er at du vil kunne endre temperaturen hvis du innser at du ikke er hjemme til planlagt tid.

Hvis du skal være i det på lang sikt og vil ha den enkleste løsningen, bør du investere i en smart termostat som er en del av et varme-/kjøleøkosystem som også har en API. Å optimalisere energibruken til oppvarming er komplisert og ikke noe Home Assistant er god på rett ut av boksen. La det heller styres av økosystemet. API-en lar deg fortsatt observere og påvirke den fra Home Assistant for å integrere tilstedeværelse og andre datapunkter økosystemet ikke er klar over.

Hvis du vil ha full kontroll over alle deler av oppvarmingen av hjemmet ditt, trenger du ikke ta økosystemveien og i stedet investere i lokalt kontrollerbare termostater, temperatursensorer og TRV-er og knytte dem sammen med Home Assistant. Her er et eksempel for å komme i gang.

Anbefalte termostater

Det er vanskelig å gi en enkelt produktanbefaling her fordi det er så mange forskjellige oppvarmingskonfigurasjoner, og vi er ikke klar over en enkelt løsning som fungerer best i alle tilfeller. Sjekk alltid om termostaten fungerer med kjelen eller annet varmesystem du kan bruke.

Home Assistant kjerneutvikler Frenck undersøkte dette emnet for et par måneder siden for sitt eget hjem og slo seg ned på Plugwise. Den styrer kjelen og radiatorene hans og har en lokal API for å integrere med Home Assistant.

En annen populær løsning er Homematic IP. Den har også en lokal API for å integrere med Home Assistant.

Her hos Home Assistant foretrekker vi enheter som fungerer lokalt. Enhver enhet som lagrer dataene dine i skyen vil til slutt trenge en måte å få tilbake kostnadene ved å være vert for dataene dine. Det betyr også at hvis selskapet går ut av drift, har enhetene en tendens til å slutte å fungere. Vi forstår imidlertid at din prioritet i dag er å spare energi. Hvis løsningene ovenfor ikke fungerer godt for ditt hjem, kan du også vurdere Netatmo eller Tado.

Vi anbefaler ikke Google Nest fordi økosystemet ikke er fullt utstyrt nok, siden det ikke støtter TRV-er.

Termostatiske radiatorventiler (TRV)

En TRV vil erstatte den eksisterende knappen på radiatoren din med en smart en. Dette fungerer også hvis du leier: bare bytt tilbake den gamle knotten når du flytter ut. Installasjonen tar vanligvis bare 5 minutter.

En TRV fungerer som termostaten i huset ditt, men på nivå med radiatoren din: du stiller inn temperaturen du vil nå, og den vil åpne/lukke radiatoren for å komme til den kontrollerte temperaturen.

Å ha en TRV lar deg justere temperaturen i individuelle rom basert på timeplanen din og/eller planlagt bruk, som bare å varme opp badet om morgenen og rundt leggetid.

TRV-er bør brukes til å velge et rom inn/ut av oppvarming. Fordi oppvarming av vannet i kjelen fortsatt er den største bruken av energien din, bør du ikke bruke TRV-er til å slå av alle radiatorer i hjemmet eller for å redusere temperaturen i hele hjemmet. Dette bør gjøres på kjelenivå (vanligvis via termostaten). Å holde kjelen på riktig (og ikke for høy) temperatur som kreves for å varme opp hjemmet til ønsket temperatur, er den største energisparebevegelsen du kan gjøre.

Anbefalte TRV-er

Alle de tre smarte termostatene som vi anbefalte er en del av en produktserie som inkluderer TRV-er. Hvis du gikk med en av disse, foreslår vi at du holder deg til økosystemet.

Det er to enheter vi anbefaler. Begge fungerer uavhengig, men har også en lokal API for å tillate å koble den til Home Assistant.

Shelly TRV

Denne enheten fungerer frittstående og krever ikke en hub. Batterilevetiden hevdes å være 2 år. Den tilbyr en lokal API og integreres perfekt med Home Assistant.

Kjøp Shelly TRV (tilknyttet lenke)

Aqara Smart Radiator Termostat E1

Den nye ungen på blokken da den nettopp ble sluppet. Denne TRV-en kan styres direkte fra Home Assistant ved hjelp av Zigbee eller via Aqara-huben. Huben kan integreres lokalt med Home Assistant via HomeKit Controller-integrasjonen.

Merk: Leverandøren hevder at enheten vil støtte Matter i fremtiden. Det er uklart fra dokumentasjonen deres om enheten vil snakke Matter over Thread eller at det vil kreve at huben deres eksponerer enheten over Matter. Pengene våre er på sistnevnte, da det er slik de gjør HomeKit også.

Kjøp Aqara Smart Radiator Termostat E1

Avslutt

Dessverre er det ingen gylden løsning for å spare energi som fungerer for alle overalt. Jeg håper at ovenstående oversikt og tips vil hjelpe deg gjennom vinteren.

Hvis noen ting fortsatt ikke er klart, ikke nøl med å bli med oss ​​i forumene i energikategorien eller kom til å henge på #energy-kanalen på vår Discord chat-server.Her er kilden til saken

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Den er endelig her, en av de vanligste funksjonsforespørslene for Home Assistant Android Companion-appen: du kan nå konfigurere flere Home Assistant-servere. Appen kan sende sensoroppdateringer til alle servere og enkelt blande og matche widgets, fliser og...

Smart Occupancy Sensor vet alt

I løpet av de siste tiårene har bygningsingeniører og arkitekter gjort enorme fremskritt i å forbedre effektiviteten til ulike bygninger og enhetene som holder dem trygge og komfortable å bo i. Tilsetningen av ny teknologi som varmepumper er en viktig faktor,...

Et smart hjem som kan gjøre alt

I et ideelt smart hjem har eksplosjonen av billige WiFi- og Bluetooth-brikker tillatt hundrevis av små trådløse enheter å kontrollere bryterne, lysene og alt annet som kreves for et "smarthjem" til en relativt lav pris. Men hva om du ikke vil at hundrevis av...