Matter 1.0 er her, og Z-Wave akselererer, og det er grunnen til at Bridging vil ha betydning for både protokoller og smarthusforbrukere, overalt.

Oct 7, 2022 | Smarthus


Z-Wave har lenge vært ansett som den ledende smarthusprotokollen for batterilevetid, interoperabilitet og ytelse, og i dag er det en ny spesifikasjon på “Platform Playground.” Gratulerer til Connectivity Standards Alliance med utgivelsen av Matter 1.0 IP-basert protokoll.

Som en del av Matter 1.0-utgivelsen er autoriserte testlaboratorier åpne for produktsertifisering; testselene og verktøyene er tilgjengelige; og åpen kildekode referansedesign programvareutviklingssettet (SDK) er fullført. Denne første utgivelsen av Matter, som kjører over Ethernet, Wi-Fi og Thread, og bruker Bluetooth Low Energy for igangkjøring av enheter, vil støtte vanlige smarthusprodukter, inkludert belysning og elektrisk, HVAC-kontroller, vindusbekledninger og skjermer, sikkerhets- og sikkerhetssensorer, dørlåser, medieenheter inkludert TV-er, kontrollere som både enheter og applikasjoner, og broer. Når det gjelder personvern, opererer Matter lokalt over IP, og den er ikke avhengig av en internettforbindelse for å kjøre. Disse samtalene styres av økosystemappen eller enhetsappen som er i bruk, og er i sin tur styrt av produsentenes individuelle personvernregler. Det vil fortsatt være viktig å kun bruke enheter og tjenester fra selskaper du stoler på med dataene dine, fordi disse enhetene vil ha tilgang til mye av det.

Matter lanseres på imponerende vis med testcases og omfattende testverktøy for CSA Alliance-medlemmer og et globalt sertifiseringsprogram inkludert åtte autoriserte testlaboratorier som er klar til å teste ikke bare Matter, men også Matters underliggende nettverksteknologier, Wi-Fi og Thread. Wi-Fi gjør at Matter-enheter kan samhandle over et lokalt nettverk med høy båndbredde og lar smarthjemenheter kommunisere med skyen. Thread gir et mesh-nettverk i hjemmet gjennom Thread 1.3.0-grenseruteren. Selv om trådnettverk ikke trenger en sentral hub eller bro som laveffekts mesh-protokoller Z-Wave og Zigbee, krever de minst én trådgrenseruter for å kunne fungere sammen med Matter-over-Wi-Fi-produkter. Dette fungerer på samme måte som en bro eller hub, og kobler Thread-enheter til hjemmenettverket og til internett.

Silicon Labs, som sitter i både Z-Wave Alliance og CSA-styrene, og en av de primære kodebidragsyterne til både Matter og Z-Wave, har allerede utviklet Unify SDK, et multi-protokoll programvareutviklingssett for Matter- baserte gatewayer, huber og broer. Programvareverktøyet støtter protokollspesifikke oversettelser mellom de forskjellige trådløse IoT-protokollene, inkludert Z-Wave og Zigbee. Unify SDK er i utgangspunktet et veiledningssett for produsenter og utviklere for å koble både nye og eldre Z-Wave-gatewayer med nye Matter-enheter via brobygging.

Den viktige rollen brobygging spiller i Matter

Materie vil ikke kunne oppnå ekte interoperabilitet på tvers av økosystemet uten støtte fra eksisterende protokoller og merkede økosystemer. Matter drar nytte av Z-Waves store, modne økosystem av utplasserte enheter, tekniske fordeler og funksjoner. Z-Wave drar nytte av Matters momentum og et gjensidig fellesskap som er forpliktet til å gjøre IoT enklere, sikkert og verdifullt.

Hvis Matter lykkes med å få huseiere komfortable med å kjøpe og sette opp nye produkter, men går glipp av ved å gjøre det vanskelig å tilpasse eldre enheter som allerede er på markedet, vil det ikke virkelig oppfylle løftet. Med en stor eksisterende installasjonsbase av Zigbee, Z-Wave og andre trådløse IoT-protokoller på tvers av smarthjemmet, vil broer spille en nøkkelrolle i å koble Matter til eldre enheter og bli interoperable med nye Matter-nettverk. Til tross for at noen ikke sier, har huseiere konsekvent vist seg å være ambivalente til å trenge et knutepunkt i smarthussystemet sitt. Ettersom smarthusindustrien fortsetter å legge til multiprotokollbrikker til huber, vil interoperabiliteten og holdbarheten til enhetene øke. Med 54 % av eiere av smartenheter som sier at interoperabilitet er en nøkkelfaktor i deres neste kjøp ifølge forskning fra Interpret Smart Home Matrix, ønsker ikke huseiere å forlate eksisterende enheter som sensorer som kan vare i opptil ti år bare fordi en ny protokoll som f.eks. etter hvert som materie kommer inn på markedet. I stedet bringer en multiprotokollhub eldre enheter fremover, og huseieren har et enda større økosystem av merker og enheter å velge mellom uten å ofre noen av fordelene som nye teknologier, som Matter, har råd til.

«De aller fleste eksisterende enheter vil ikke flytte til Matter. I stedet vil de kunne kommunisere med et Matter-nettverk via en bro,” ifølge Silicon Labs hovedproduktsjef, Matter, Rob Alexander. Han skrev i en blogg, “De fleste av dagens økosystemleverandører planlegger allerede å oppdatere gatewayene sine for å støtte Matter-brobygging og vil introdusere produkter for å støtte både eksisterende og distribuerte Zigbee/Z-Wave-produkter, i tillegg til de nyere Matter-produktene.”

For mer, besøk SiLabs: https://bit.ly/SiLabsMatter eller se paneldiskusjonen fra september: Matter is (Nesten) her. Hva nå? fra Works With 2022.

TEKST: Forrige uke på CEDIA Expo 2022 orkestrerte Z-Wave Alliance «The Platform Playground Revisited». Sammen utforsket denne gruppen hvor smarte hjem-protokoller. Moderert av Jennifer Pattison Tuohy, Smart Home-anmelder, The Verge og med:

  • Mitch Klein, administrerende direktør, Z-Wave Alliance og direktør for Alliances Strategy, Silicon Labs
  • Kevin Kraus, VP Technology Alliances and Partner Integration, ASSA ABLOY
  • Mariusz Malkowski, direktør for kundesuksess og integrasjon, Building36, et Alarm.com-selskap
  • Michelle Mindala-Freeman, markedssjef, Connectivity Standards Alliance
  • Kevin Po, Group Product Manager, GoogleHer er kilden til saken

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Den er endelig her, en av de vanligste funksjonsforespørslene for Home Assistant Android Companion-appen: du kan nå konfigurere flere Home Assistant-servere. Appen kan sende sensoroppdateringer til alle servere og enkelt blande og matche widgets, fliser og...

Smart Occupancy Sensor vet alt

I løpet av de siste tiårene har bygningsingeniører og arkitekter gjort enorme fremskritt i å forbedre effektiviteten til ulike bygninger og enhetene som holder dem trygge og komfortable å bo i. Tilsetningen av ny teknologi som varmepumper er en viktig faktor,...

Et smart hjem som kan gjøre alt

I et ideelt smart hjem har eksplosjonen av billige WiFi- og Bluetooth-brikker tillatt hundrevis av små trådløse enheter å kontrollere bryterne, lysene og alt annet som kreves for et "smarthjem" til en relativt lav pris. Men hva om du ikke vil at hundrevis av...