Nye solcelle-termiske samlere for varmepumper | NIBE

Aug 26, 2022 | Diverse


Nye solcelle-termiske samlere for varmepumper |  NIBE

NIBE Energy Systems har lansert en splitter ny fotovoltaisk-termisk (PV-T) og varmepumpeløsning som tilbyr en innovativ tilnærming for å transformere et NIBE “jordkilde”-varmepumpeprodukt til et “flerkilde”-varmepumpeprodukt.

NIBE PV-T kollektor er en alternativ, innovativ og stillegående varmekilde for bruk med NIBE bergvarmepumper, som fjerner kravet til en jord- eller borehullskollektor.

PV-T-kollektorene produserer elektrisk energi som kan brukes til å drive en bergvarmepumpe. På en varm dag hjelper den sirkulerende saltlaken til å avkjøle PV-T-panelet, og øker effektiviteten til PV-T-generering.

Etter vellykkede forsøk i boliger og offentlige bygninger i Storbritannia, har NIBE gleden av å offisielt lansere denne nye teknologien som produserer to typer energi, termisk energi og elektrisitet, ved å bruke et unikt solcellepanel. PV-T-systemet bygger på NIBEs løfte om å kontinuerlig oppdatere produktene sine, og gjøre det enkelt å være “smart”.

Systemet ble nylig installert ved University of West London. Den banebrytende ordningen regnes som en av de største i sitt slag i verden og ble gjort mulig takket være et fond for avkarbonisering i offentlig sektor på 5 millioner pund.

Prosjektet innebar utskifting av gamle gasskjeler med bergvarmepumper sammen med 580 solcellepaneler. Området forble aktiv gjennom hele bygget på grunn av bruken av prefabrikkerte strukturer og den innovative PV-T-designen som fjernet behovet for omfattende grunnarbeid.

Jonny Hancock, produktsjef i NIBE Energy Systems (UK) sa:

«NIBE PV-T solfangeren er en alternativ, innovativ og stillegående varmekilde for bruk med NIBE bergvarmepumper. Installasjonen av en PV-T-array kan brukes som et direkte alternativ eller supplement til en tradisjonell borehull- eller overflatekollektor, samtidig som den gir samme effektivitetsnivå. Det er også en utmerket løsning når en luft/vann-løsning ikke er ønskelig.

«PV-T-paneler er utstyrt med PV-celler foran som konverterer sollys til elektrisitet. Baksiden består av en termisk varmeveksler som trekker ut aerotermisk energi fra omgivelsesluften. Driften av varmeveksleren er derfor sammenlignbar med en luft/vann varmepumpe, uten krav om mekanisk vifte. Et PV-T-system fungerer derfor 100 % lydløst. Avhengig av oppvarmingskravene kan de erstatte tradisjonelle borehull eller bakkematriser, minimere forstyrrelser og fjerne behovet for omfattende grunnarbeid som kan være upraktisk på enkelte steder.”

PV-T-kollektoren er utformet slik at selv på overskyede dager og om natten gir varmeveksleren tilstrekkelig energi til varmepumpen. I varmere måneder hjelper varmen som trekkes ut av solfangeren til å avkjøle PV-åpningsoverflaten, og forbedre generasjonseffektiviteten.

Systemet er også designet for å gi ekstra komfort om sommeren gjennom passiv kjøling – øke effektiviteten og maksimere karbonbesparelser.

Den kan også brukes i nybyggede eiendommer for å gi en effektiv løsning der støy er et problem og plass er begrenset.

For mer informasjon, klikk herKilde