SELECT ønsker velkommen ekstra midler til elektrolæreplasser

Apr 13, 2023 | Diverse


SELECT ønsker velkommen ekstra midler til elektrolæreplasser

Kampanjerende bransjeorgan SELECT har ønsket ytterligere finansiering for elektrolærlinger og voksne lærlinger velkommen etter en bønn til regjeringen – men har sluttet seg til opplæringsleverandører for å insistere på at støtte må fortsette for å forhindre fremtidige mangel på talent.

Etter å ha kommet med en presserende appell til viseminister John Swinney, sier Skottlands største bransjeforening at det er gode nyheter at Skills Development Scotland (SDS) nå vil dekke kostnadene for enestående 87 lærlinger og 68 voksenpraktikantplasser for 2022/23.

Men selv om det er lettelse for de som ble rekruttert i 2022, sier organet at det er “bekymrende” at ekstra plasser ikke vil bli finansiert i 2023 og utover – og insisterer på at den skotske regjeringen må støtte sektoren ved å gi full finansiering til de som ønsker å bli elektrikerlærling.

Alan Wilson, administrerende direktør i SELECT, sa: «Vi ønsker hjertelig velkommen til SDS sin bevegelse om å skaffe flere lærling- og voksenpraktikantplasser for fjorårets inntak, og det er passende at denne nyheten kommer under Scottish Apprenticeship Week 2023, når vi feirer støtten til vårt talent i morgen.

“Det er imidlertid viktig at finansiering er garantert for neste inntak i 2023, da dette er avgjørende for industriens fremtid hvis vi skal oppkvalificere arbeidsstyrken vår effektivt og oppnå Skottlands netto nullambisjoner.

“Sammen med andre byggeorganer har SELECT konsekvent lobbyet den skotske regjeringen og en rekke politikere for støtte til Modern Apprenticeship-ordningen, og selv om kampanjen vår har gitt resultater for 2022/23, må vi sørge for at eventuelle bekymringsfulle mangler i fremtiden er forhindret.

“Uten lærlinger og voksne traineer som kommer gjennom gradene og får omfattende opplæring, ville det rett og slett ikke vært noen elektrisk industri i fremtiden, med alle implikasjonene det ville ha for samfunnet vårt generelt.”

Den ekstra finansieringen fulgte en appell fra SELECT i desember til Mr. Swinney, viseministeren og statssekretæren for Covid Recovery, og ber ham om å bevilge ekstra penger til “vital” trening som en del av nasjonens overgang til en netto null fremtid.

Appellen kom etter at SDS annonserte et tak på flere lærlingplasser i oktober 2022, kort tid etter at SECTT hadde bekreftet et rekordinntak på 960 elever for 2022/23 – rundt 300 over det avtalte antallet.

Tidligere år hadde SDS funnet flere plasser, men i desember sa de at de ikke hadde mer finansiering, noe som betyr en innledende mangel på 157 plasser til en kostnad for SECTT på 1,3 millioner pund.

Anne Galbraith, administrerende direktør i Scottish Electrical Charitable Training Trust (SECTT), som administrerer opplæring av høy kvalitet på vegne av Scottish Joint Industry Board (SJIB), sa at hun var lettet over at flere plasser nå var tildelt – men advarte om at problemet ville fortsette hvis det ikke ble iverksatt tiltak.

Hun sa: “Dette problemet pågår ettersom SDS nylig informerte SECTT om at de vil bruke en ny rollover-kontakt på 660 plasser i 2023/24. Dette gjenspeiler 2022/23-kontrakten, uten garantier for at noen ekstra plasser vil bli gjort tilgjengelig, men vi har allerede indikasjoner på at vi trenger mer enn 900 plasser.

«Lobbyvirksomhet i denne saken pågår på høyeste nivå i skotske myndigheter, og vi håper at en eller annen form for dispensasjon kan gis, slik at vi kan tilby flere plasser. Men inntil dette er bekreftet, må vi begrense antallet til dette kontraktsfestede antallet.»

SELECT ber nå sine 1250 medlemsbedrifter om å kontakte deres lokale MSP og forsterke behovet for riktig finansiering for å sikre en jevn pipeline av riktig trente lærlinger og voksne praktikanter.

Fiona Harper, direktør for sysselsetting og ferdigheter i SELECT og sekretæren for SJIBla til: “Den skotske regjeringen forventer at tusenvis av grønne jobber vil genereres av overgangen til en netto null karbon og elektrisk fremtid, men for å oppnå dette vil industrien trenge høyt utdannede og høyt kvalifiserte mennesker.

“SELECT-medlemmer og andre interesserte parter kan bidra til å bringe denne situasjonen til beslutningstakeres oppmerksomhet ved å kontakte deres lokale MSP, og forklare hvordan denne beslutningen vil ha stor innvirkning på regjeringens netto nullambisjoner.”

For mer informasjon om SELECT, klikk herKilde