Sette opp 2 WiFi-nettverk i ett hus

Aug 2, 2022 | Smarthus


Å sette opp 2 WiFi-nettverk i ett hus kan være fordelaktig i flere scenarier. Du vil kanskje utvide WiFi-rekkevidden eller begrense tilgangen til visse deler av nettverket ditt, for eksempel. Er disse WiFi-konfigurasjonene mulige, og vil de forårsake problemer med hjemmenettverket eller internettforbindelsen?

Det er ikke bare mulig å sette opp 2 wifi-nettverk, men det er flere metoder for å gjøre det. Måten ruteren(e) er konfigurert på vil avgjøre funksjonen og tilgjengeligheten til nettverkene dine.

Du bør først vurdere formålet med å legge til et annet nettverk, da dette vil hjelpe deg med å avgjøre hvilke alternativer som er best for deg. I denne artikkelen vil vi dekke disse alternativene og hjelpe deg på veien med å konfigurere hjemmets WiFi.

Kan du ha 2 WiFi-nettverk i ett hus?

Du kan absolutt ha to nettverk i samme husstand. Mens de fleste hjem vil bruke to WiFi-nettverk bygget i en dual-band WiFi-ruter, kan du også legge til en ekstra ruter til konfigurasjonen i et forsøk på å oppnå en mer robust løsning.

Konfigurasjonsmulighetene vil avhenge av utstyret ditt og hvilke innstillinger som er tilgjengelige for disse enhetene.

Å sette opp en ekstra ruter kan utvide det trådløse rekkevidden til nettverket ditt eller opprette separate nettverk som ikke deler informasjon. For eksempel kan du ha et dødpunkt i huset ditt som du foretrekker å ha et eget dedikert nettverk.

Eller kanskje du har sensitive forretningsdata på datamaskinen. I dette tilfellet kan du velge et fullstendig isolert nettverk fra resten av familien din for å beskytte mot skadelig programvare.

Hvis du bruker et andre WiFi-bånd på samme ruter, kan det høyst sannsynlig være for å imøtekomme ulike enhetsbehov, for eksempel signalstyrke og hastighet. Mange går denne veien for å opprette et gjestenettverk som ikke tillater synlighet for andre enheter i hjemmet ditt.

Bruk av to Wi-Fi-nettverk på én ruter

Hvis du har en samtidig dual-band WiFi-ruter, vil den tillate deg å sette opp to nettverk innenfor samme ruter. Det er fordi dual-band rutere har to separate radiokomponenter – en som opererer på 2,4 GHz og den andre opererer på 5 GHz.

I tillegg til det vil mange rutere tillate deg å sette opp et eget “Gjestenettverk” som vanligvis lever i 2,4 GHz-signalet. Noen nyere rutere vil også gi deg muligheten til å sette opp et gjestenettverk på 5GHz-båndet.

5GHz-signalområdet gir mulighet for raskere overføringshastigheter, men det er mer utsatt for forstyrrelser og har kortere rekkevidde enn 2,4GHz-området. Dette er bedre brukt til ting som streaming og spill.

2,4 GHz-rekkevidden er ikke like rask, men den har lengre rekkevidde og er mindre utsatt for hindringer som vegger i hjemmet ditt, noe som forårsaker signalforstyrrelser. Dette signalområdet er egnet for enheter lenger fra WiFi-ruteren og med lavere hastighetskrav fra nettverket.

Sette opp 2 Wi-Fi-nettverk på én ruter for hjemmet ditt.

Potensielle veisperringer ved å sette opp 2 Wi-Fi-nettverk på én ruter

Du har en Valgbart Dual-band Ruter – Mest sannsynlig vil du ha en Samtidig Dual-band ruter, som lar deg kjøre både 2,4 og 5 GHz samtidig. Noen kan imidlertid bare kjøre én frekvens om gangen. Disse omtales som Valgbart Dual-band rutere.

Selv i dette tilfellet kan det fortsatt tillate deg å sette opp et gjestenettverk. Sjekk ruterens brukerhåndbok.

Ruteren din tillater kun Båndstyring Noen dual-band rutere bruker en prosess referert til som båndstyring å automatisk overføre enhetene dine mellom 2,4 og 5 GHz-nettverkene, avhengig av hvilke som vil gi optimal ytelse i en gitt situasjon.

Mens mange av disse lar deg slå av båndstyringen, vil noen ikke. De fleste av disse er nye rutere som vil gi muligheten til å sette opp et gjestenettverk. Så du kan sannsynligvis fortsatt sette opp et andre nettverk i dette tilfellet.

Kan du ha to trådløse rutere i ett hus på forskjellige nettverk?

Du kan bruke to trådløse rutere i ett hus på forskjellige nettverk, som deler samme internettforbindelse. WAN-porten på den sekundære ruteren må kobles til en LAN-port på den primære ruteren.

IP-adressen til den primære ruteren bør da settes som standard gateway for den andre ruteren. Du vil også sette kanalen på den primære ruteren til enten 1 eller 6 og den sekundære ruterens kanal til 11. Dette vil forhindre signalforstyrrelser mellom nettverkene.

Å koble de to ruterne gjennom WiFi vil bare tillate deg å utvide det gjeldende nettverket; Dette er grunnen til at du må koble den med en Ethernet-kabel.

Å utvide ditt nåværende nettverk med en andre ruter er ikke en vanlig WiFi-ordning siden et trådløst tilgangspunkt siden det finnes billigere alternativer, for eksempel WiFi-tilgangspunkter og WiFi-utvidere. Vi skal dekke dette neste, men vi anbefaler på et tidspunkt å oppgradere til et mesh WiFi-system. Mesh WiFi vil dekke hjemmet ditt med et sterkt signal og vil vanligvis tillate et gjestenettverk.

Tips for å sette opp en andre ruter som et separat nettverk

Å sette opp en ekstra WiFi-ruter som et uavhengig nettverk som bruker samme internettforbindelse som din primære ruter kan være en komplisert oppgave hvis du ikke er for teknisk kunnskapsrik.

Det er flere innstillingsendringer du må gjøre på den andre ruteren, og du trenger en grunnleggende forståelse av IP-adresseprotokoller, DHCP og WiFi-kanaler.

Her er noen tips du bør huske hvis du velger å gå denne ruten på ditt WiFi-nettverk.

  • La innstillingene stå på den primære ruteren. Endre innstillingene på den sekundære ruteren for å unngå å skape problemer på det opprinnelige nettverket.
  • Finn IP-adressen til den primære ruteren. Dette vil være IP-adressen du bruker til å legge inn som standard gateway på den andre ruteren.
  • Begge ruterne vil ha DHCP aktivert. Begge ruterne vil utstede IP-adresser til enhetene som er koblet til deres egne nettverk.
  • Unngå kanalsammenstøt. Still inn ruterne til å bruke forskjellige kanaler for å unngå at de konkurrerer om samme kanalplass.

Hvordan setter jeg opp 2 rutere på samme nettverk?

Du kan også sette opp 2 WiFi-rutere på samme nettverk, men denne konfigurasjonen vil kreve forskjellige tilkoblinger og innstillinger sammenlignet med de andre scenariene vi har diskutert.

Hensikten med denne typen tilkobling vil også være av en annen grunn. Du vil normalt bruke dette til å utvide WiFi-rekkevidden i hjemmet ditt mens du holder alle enhetene på samme nettverk slik at de kan kommunisere med hverandre.

(En enklere, og ofte rimeligere, løsning for dette vil være å kjøpe en WiFi Extender. Vi anbefaler denne fra Amazon. Denne kan kobles til trådløst og raskt.)

Vanligvis, med en andre ruter, trenger du en kablet Ethernet-tilkobling mellom de to ruterne for å oppnå dette oppsettet. Noen vil imidlertid godta en trådløs forbindelse mellom de to ruterne.

Kabeltilkoblede rutere er mer vanlige, så vi vil holde oss til en forklaring på denne ordningen.

Ethernet-kabelen på den primære rutersiden (ruteren koblet til internett) må kobles til en av LAN-portene, vanligvis nummerert, på baksiden av ruteren. Enhver LAN-port vil gjøre det.

Den eksterne enden av kabelen må kobles til en LAN-port på baksiden av den sekundære ruteren. DHCP-innstillingen må deaktiveres i admin-delen av den sekundære ruteren.

I denne konfigurasjonen fungerer den sekundære ruteren som et WAP eller trådløst tilgangspunkt og sender ganske enkelt dataene til den primære WiFi-ruteren for behandling.

Den primære WiFi-ruteren vil administrere trafikken og utstede dynamiske IP-adresser til enheter som kobler seg til nettverket.

SHGs #1 anbefalte nettverksløsning

Hvis du ønsker å oppdatere hjemmenettverket ditt, bør du kanskje vurdere å gå med en mesh Wi-Fi-system. Spesielt hvis du bruker smarthjemenheter.

Et mesh-nettverk lar deg dekke eiendommen din med Wi-Fi ved å bruke flere tilgangspunkter som deler samme nettverk.

Dette lar deg sømløst gå over til hvilket som helst område av huset ditt og fortsatt være i nærheten av en ruter og motta et solid signal.

Eero’s Wi-Fi 6 (finnes her på Amazon) er vårt #1 anbefalte mesh-system. Det er oppsettet jeg bruker personlig, og det vil tillate deg å slå på et gjestenettverk som kan brukes slik du vil.

Amazon eero 6 dual-band mesh Wi-Fi 6-system med innebygd Zigbee smarthus-hub (3-pakning, én eero 6-ruter + to eero 6-forlengere)
Dekker opptil 4500 kvadratfot

Du kan også legge til flere mesh-enheter for å utvide dekningen.

Håndterer opptil 500 Mbps

Dette er perfekt for de fleste husholdninger. Hvis du velger det, kan du velge Pro-versjonen for opptil 1 GBP.

Enkelt oppsett og vedlikehold

Nå lot jeg som om jeg gjorde store ting i husstanden min da jeg satte opp vårt. Tross alt er jeg “smarthjem-fyren”. Men hvem som helst kan sette opp dette. Instruksjonene er veldig intuitive.

Trenger det å ha to rutere internett fart?

To rutere på hjemmenettverket ditt vil ikke senke internettforbindelsen din siden internettleverandøren din styrer den hastighetsberegningen. Muligheten til å koble til flere enheter for å konkurrere med internettilgangen din kan imidlertid tillate deg å overbelaste nettverket. Dette vil i realiteten føre til langsommere responstider.

Den ekstra ruteren vil tillate flere enheter å koble til hjemmenettverket ditt og konkurrere om tilgang til internett. Å ha for mange enheter koblet til gripe for samme mengde båndbredde kan muligens resultere i en tregere internettopplevelse.

Forsikre deg om at du bruker en Wi-Fi-ruter av høy kvalitet for å minimere trafikkbelastningen på Wi-Fi-tilkoblingen hjemme. Bedre utstyr betyr bedre responstid på ditt WiFi-nettverk.

Men, igjen, husk at du bare kan distribuere det Internett-leverandøren din tillater. Å ha en ruter som kan håndtere 1 Gbps spiller ingen rolle om internettpakken din bare gir deg 500 Mbps.

Når det er sagt, kan du få en bedre forbindelse i andre områder av hjemmet ditt med den andre ruteren, noe som gir deg mer hastighet i disse områdene.

Sjekk denne artikkelen om hvordan du kobler Chromecasten til Wi-Fi …

Konklusjon

Å sette opp to WiFi-nettverk i ett hus kan oppnås med relativt minimale tekniske ferdigheter hvis noen få grunnleggende retningslinjer følges. Å holde nettverksløsningen så enkel som mulig vil gi de beste resultatene med minst mulig frustrasjon.

Enten du ønsker å isolere dine personlige enheter, utvide dekningsområdet eller bare optimalisere nettverket ditt, er det sannsynligvis enklere enn du tror å legge til et ekstra nettverk til hjemmet ditt.Her er kilden til saken

Et smart hjem som kan gjøre alt

I et ideelt smart hjem har eksplosjonen av billige WiFi- og Bluetooth-brikker tillatt hundrevis av små trådløse enheter å kontrollere bryterne, lysene og alt annet som kreves for et "smarthjem" til en relativt lav pris. Men hva om du ikke vil at hundrevis av...