Stress vs Angst: Kjenn forskjellen | The Electrical Industries Charity

May 15, 2023 | Diverse


Stress vs Angst: Kjenn forskjellen |  The Electrical Industries Charity

Vi har alle hørt om begrepene stress og angst. Men hva betyr de egentlig, og hvordan kan vi se forskjellen mellom de to?

Hva er stress?

Stress er noe vi alle opplever, og det er en helt normal følelse. Stress er en fysisk og mental respons på utfordringer eller press vi møter. Det skjer når sinnet vårt gjenkjenner en trussel eller en trigger.

Det varierer fra person til person, og hva en person kan synes er stressende, kan en annen ikke. Det kan også være positivt og motiverende, for eksempel stresset som oppleves før du konkurrerer i et løp eller holder en presentasjon. Men når stress blir kronisk eller overveldende, kan det ha negative effekter på både din fysiske og mentale helse.

Stress kan utløses av mange faktorer, fra arbeidspress, relasjoner og økonomiske bekymringer til store endringer i livet. Så når livet føles litt utfordrende, vil du sannsynligvis begynne å føle deg stresset og overveldet. Noen av oss synes det er vanskeligere å håndtere følelsen av stress enn andre, men den gode nyheten er at stress vanligvis er mildt, kortvarig og avtar etter at triggeren forsvinner.

Hva er angst?

Angst er ganske annerledes. I motsetning til stress, som er noe som oppstår som respons på en ekstern faktor eller trigger, oppstår angst på grunn av en indre faktor eller frykt. Angst er en psykisk helsetilstand forårsaket av vedvarende, overdreven bekymring eller frykt for hverdagslige situasjoner, hendelser eller aktiviteter. Mange mennesker som opplever angst kan ikke forklare hvorfor de føler seg engstelige, og det kan manifestere seg på mange måter, fysisk og mentalt. Det kan ha stor innvirkning på hvordan en person lever sitt daglige liv. Dette er ganske forskjellig fra noen som føler seg stresset, det er vanligvis en grunn som kan identifiseres med hensyn til hva som forårsaker stresset.

Hva er forskjellene mellom stress og angst?

En nøkkelforskjell mellom stress og angst er at stress oppstår som respons på en ekstern trigger. Angst kan imidlertid skje uten noen tydelig identifiserbar trigger. Mesteparten av tiden kan mennesker som er under stress fortsette med hverdagen, fullføre oppgaver og utføre. Mens, hvis noen opplever angst, er det sannsynlig at de fysiske og mentale følelsene som er forbundet kan stoppe en person fra å leve sitt normale liv. For eksempel kan en person med sosial angst slite med å forlate huset og samhandle med andre.

Kan langvarig eller gjentatt stress bli til angst?

Hvis du opplever langvarig stress, betyr det ikke at det nødvendigvis blir til angst. Mange mennesker kan oppleve høye nivåer av stress i lange perioder, og de utvikler ikke angst. Men for noen mennesker kan kronisk ukontrollert stress øke sjansene for at de utvikler en angstlidelse.

Husk at hvis du føler deg stresset eller engstelig, kan du kontakte The Electrical Industries Charity eller Dr Dipesh Mistry for å få hjelp.

Trenger du støtte? Vi er her for å hjelpe.

E-post: [email protected]

Ring vår hjelpetelefon: 0800 652 1618 åpent: Man – Fre 8:00 – 20:00 Lør 8:00 – 13:00

Dr. Dipesh Mistry

Telefon: 0207 935 0207

E-post: [email protected]

Nettsted: www.sleeppsychiatrist.london

Skrevet i samarbeid med Dr. Dipesh Mistry.Kilde