Vil Matter bringe enhet i smarthjem i 2022? – Automatisert hjem

Aug 18, 2022 | Smarthus


Jeg har referert tilbake til dette innlegget om en Smart Home Utopia mange ganger siden jeg skrev det for 14 år siden.

I de mellomliggende årene har det vært mange falske daggry ettersom utfordrerne til å bli “X”-protokollen kom og gikk. Men kanskje vil 2022 endelig se det smarte hjemmet sluppet løs.

Fremgang er viktig

Tilbake i 2014 annonserte Nest Thread, deres nye trådløse mesh-nettverksprotokoll for det smarte hjemmet. Dette var et stort skritt mot “X”, ettersom det var IP-basert. I tillegg ga den en lavstrømside til nettverket, og kjørte over 6LoWPAN, lik zigbee, og bedre egnet for noen enheter enn strømkrevende Wi-Fi.

2017 så ytterligere utvikling med utgivelsen av Dotdot, beskrevet som “Zigbee Alliances universelle språk for IoT”

Matter Partner-logoer

Spol frem to år og 2019 så den overraskende kunngjøringen at noen store rivaler, inkludert Apple, Google og Amazon, kom sammen for å jobbe med Connected Home over IP-prosjektet. På den tiden jeg skrev –

Er. Dette. Til slutt. De. En? Hvem vet, det har vært så mange tjuvstarter før med flere som så lovende ut. Men det er noen store navn her og enda viktigere mektige rivaler som kommer sammen for å jobbe med problemet. Det faktum at hjemmeautomatiseringsindustrien innrømmer at det har et problem, og at disse store aktørene kommer sammen, må være et godt tegn.

Zigbee Alliance skiftet navn til Connectivity Standards Alliance, og i mai i fjor ble det vanskelige navnet “Connected Home over IP-prosjektet” byttet ut, omdøpt til “Matter”.

Pressemeldingen den gang lovet at Matter skulle “bryte ned disse barrierene for IoT-vekst og -adopsjon – interoperabilitet, inngjerdede hager og kompleksitet”, bringe “nye opplevelser for brukeren” med “flere forbindelser mellom flere objekter” og til slutt gi “mer måter å holde smarte hjem og bygninger surrende på».

Matter logo

Matter lar smarthjemenheter kommunisere lokalt med hverandre, direkte over Wi-Fi eller Thread. Dette løser mange av ulempene med bare cloud-systemer med deres bekymringer rundt motstandskraft, sikkerhet og personvern. Selv om det kan fjerne behovet for mange av disse hubene og nettverksbroene, kan det hende du trenger noen få.

Matter kjører på Wi-Fi og det trådlaget vi nevnte også. Systemet bruker Bluetooth LE for oppsett, som mange andre systemer i dag, og bruker en åpen kildekode-tilnærming.

Er alt rosenrødt da? Vel, det er fortsatt potensial for at noen produkter ikke støtter alle aspekter av andre på systemet, og gruppen må jobbe hardt for å unngå at vi går tilbake til det samme gamle rotet som førte oss hit.

Hva vil 2022 bringe?

Vi burde se de første Matter-enhetene dukke opp sent i år, selv om det kan se at noen kunder holder på med kjøp av smarthus i det meste av 2022, mens de venter på å se Matter-logoen vises på esken? Det ville være greit å få klarhet fra produsenter om hvilke eksisterende SKUer som vil støtte standarden. På utviklingssiden bør denne nylig annonserte brikken med Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 og 802.15.4 hjelpe OEM-er med å utvikle nye Matter-produkter.

Med muligheten til å samle Apple Home-appen og Siri, Amazons Echo og andre Alexa-enheter pluss Google Assistant, bør Matter bli veldig stor, veldig raskt. Med de viktige aktørene i selvinstallerer smarthus om bord, ser Matter fristende ut til å bli den interoperabilitets smarthusstandarden, den manglende koblingen som har holdt industrien tilbake i nesten to tiår nå.

Det er i ferd med å bli det usynlige limet som knytter DIY-smarthjemmet sammen, og det kan godt være nok til å tippe en hel bransje til stor mainstream-suksess. Tiden vil vise.


Ta en titt på denne Vergecast-podcasten på Matter…

Her er kilden til saken

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Android 2023.3: Flere servere og Windows 11-app

Den er endelig her, en av de vanligste funksjonsforespørslene for Home Assistant Android Companion-appen: du kan nå konfigurere flere Home Assistant-servere. Appen kan sende sensoroppdateringer til alle servere og enkelt blande og matche widgets, fliser og...

Smart Occupancy Sensor vet alt

I løpet av de siste tiårene har bygningsingeniører og arkitekter gjort enorme fremskritt i å forbedre effektiviteten til ulike bygninger og enhetene som holder dem trygge og komfortable å bo i. Tilsetningen av ny teknologi som varmepumper er en viktig faktor,...

Et smart hjem som kan gjøre alt

I et ideelt smart hjem har eksplosjonen av billige WiFi- og Bluetooth-brikker tillatt hundrevis av små trådløse enheter å kontrollere bryterne, lysene og alt annet som kreves for et "smarthjem" til en relativt lav pris. Men hva om du ikke vil at hundrevis av...