Denne prisvinnende leilighetsvarmepumpen passer under en kjøkkenvask

Mar 26, 2023 | Elbil og elbil ladere


Den svenske varmepumpeprodusenten Qvantum har debutert en prisvinnende leilighetsvarmepumpe som er så kompakt at den får plass under en kjøkkenvask.

Limhamn, Sverige-baserte Qvantums nye QG leilighetsvarmepumpe, som tilbyr integrert oppvarming, kjøling og varmtvann i ett system, ble tildelt den tyske ISH Design Plus 2023-prisen denne måneden. Design Plus-prisen gis til “fremtidssikre produkter” som demonstrerer “bærekraft, estetisk appell og funksjonalitet.”

6 kW varmepumpen er modulær, så den er enkel å installere og vedlikeholde. Dimensjonene er 230 mm x 430 mm x 410 mm (9 in x 17 in x 16 in), og den veier 30 kg (66 lbs).

Den ferdigrørte innendørs vanntankenheten kan henges på veggen hvor som helst i leiligheten. Dimensjonene er 500 mm x 500 mm x 1050 mm (19,7 x 19,7 x 41 tommer) og veier 95 kg (209 lbs). Den har en kapasitet på 145 liter (38 gallons).

Qvantums leilighetsvarmepumpe er basert på lokalt lavtemperatur fjernvarmenett med sentralt plasserte varmepumper. Nettverkene har en vanntemperatur på rundt 10-20C (50-68F). Energien i det nettet brukes av leilighetsvarmepumpene til å gi varme og kjøling. Selskapet sier at leilighetens varmepumpe kan produsere varmt vann opp til 70C (158F).

Overskuddsvarme og kulde høstes langs kretsen, og energien resirkuleres til nettet. Konseptet er kjent som femte generasjons fjernvarme, og det sparer rundt 80 % energi sammenlignet med gassvarme. Det er også netto null hvis fornybar elektrisitet brukes.

Qvantums administrerende direktør Fredrik Rosenqvist forklarer:

Flertallet av alle leiligheter i Europa varmes opp av små gassbrennere som er installert i hver leilighet.

Vi bytter ut gassbrennerne med lavtemperatur lokalt fjernvarmenett som deretter kombineres med disse kompakte varmepumpene. Vår løsning gjør det mulig for europeiske byggeiere å raskt gå over til fossilfri oppvarming, både i nye og gamle utbygginger.

Qvantum bygger en ny fabrikk for å møte etterspørselen, og den vil ha en produksjonskapasitet på rundt 50.000 varmepumper per år, men selskapet angir ikke når fabrikken vil være i drift.

I 2023 hentet det 30 år gamle selskapet €42 millioner fra investorer i en B-runde. Foruten leilighetsvarmepumpen, selger Qvantum også avtrekksluft-, jordvarme- og luft-til-vann varmepumper som varierer fra 4 til 192 kilowatt.

Les mer: Varmepumpemarkedet vil mer enn dobles til 13 milliarder dollar i kaldt klima innen 2031

Foto: Johan Marklund for Qvantum


UnderstandSolar er en gratis tjeneste som kobler deg til topprangerte solcelleinstallatører i din region for personlige solestimater. Tesla tilbyr nå prismatching, så det er viktig å handle for de beste tilbudene. Klikk her for å lære mer og få tilbud. — *annonse.

FTC: Vi bruker inntektstjenende auto affiliate-lenker. Mer.Se Kilden