SpaceX Falcon 9-raketten skyter opp spansk Amazonas Nexus-satellitt

Feb 7, 2023 | Elbil og elbil ladere


SpaceX har med suksess lansert den spanske tilkoblingsleverandøren HISPASATs Amazonas Nexus-satellitt inn i en geostasjonær overføringsbane.

Oppdraget starter en bølge av geostasjonære satellittoppskytinger for SpaceX. Det var også selskapets 16. Falcon-rakettoppskyting på ni uker, og demonstrerte en ekstraordinær tråkkfrekvens bare et hårstrå unna administrerende direktør Elon Musks ambisiøse 2023-mål.

Etter flere forsinkelser, lettet SpaceXs arbeidshest Falcon 9-rakett klokken 20:32 EST, tre timer inn i et firetimers vindu. Amazonas Nexus kommunikasjonssatellitt på 4,5 tonn (~9 900 lb) var den eneste nyttelasten inne i rakettens gjenbrukbare karbonkompositt nyttelastkappe. Kommunikasjonssatellitten er bygget av Thales Alenia Space og er bestemt for en geostasjonær bane over den vestlige halvkule, hvor den vil utvide og forbedre HISPASATs dekning over Grønland, Atlanterhavet og Amerika.

Amazonas Nexus vil ikke være SpaceX sin første lansering for HISPASAT. I 2018 lanserte en eldre versjon av Falcon 9-raketten Hispasat 30W-6, selskapets neste nyeste satellitt. Amazonas Nexus er designet for å fungere i minst 15 år og drives av et stort solcellepanel på 20 kilowatt.

I tillegg til en primær nyttelast for HISPASAT, vil satellitten bære GreenSat, som skal sikre at 100 % av Grønlands befolkning har tilgang til høyhastighetsinternett. Den vil også bære Pathfinder 2-nyttelasten for US Space Force, og fortsetter et program opprettet for å “utforske nye kontraktsmodeller for å dekke [US military] behov for telekommunikasjonstjenester med kommersielle satellitter.”

Amazonas Nexus ble bestilt fra Thales Alenia Space i januar 2020, og skulle opprinnelig lanseres i andre halvdel av 2022, 3. kvartal 2022, sent i 2022 og januar 2023. Satellitten ble endelig gjort klar for oppskyting tidlig i februar og ble løftet av 6. februar , 2023. Falcon 9 booster B1073 støttet oppdraget uten problemer, og fullførte sin sjette oppskyting i orbitalklasse og med suksess røre ned 620 kilometer (386 mi) nedrekkevidde på SpaceX-droneskipet Just Read The Instructions.

Falcon 9s utbrukbare øvre trinn gikk først inn i en parkeringsbane i lav jordbane (LEO), og utførte senere en ny brenning av sin Merlin Vacuum-motor, og økte Amazonas Nexus til en supersynkron geosynchronous transfer orbit (GTO) som måler omtrent 350 kilometer (~215 mi) ganger 60 000 kilometer (~37,150 mi). “Supersynkron” refererer til det faktum at apogee av overføringsbanen er betydelig høyere enn en geosynkron bane (~35 800 km). Falcon 9s ytelsesoverskudd betyr at Amazonas Nexus vil kunne nå sin operative bane raskere og samtidig bruke mindre av sitt eget drivmiddel, noe som potensielt forlenger levetiden.

Oppdraget var SpaceXs niende oppskyting i 2023 og niende oppskyting på fem uker. Hvis SpaceX kan opprettholde det tempoet, vil det omsettes til et gjennomsnitt på nesten 94 Falcon-oppskytinger per år – bare sjenert for Elon Musks mål om 100 SpaceX-oppskytinger i 2023.

SpaceX Falcon 9-raketten skyter opp spansk Amazonas Nexus-satellitt


Se Kilden